In ‘zijn’ sporthal Boshoven werd Henk Konings vanavond door onze burgermeester Jos Heijmans onderscheiden in de orde van Oranje Nassau.

In 1968, ruim 51 jaar geleden, richtte Henk Konings samen met andere pioniers de Weerter Basketbalclub BSW (Basketbal Stars Weert) op. Henk speelde de eerste jaren zelf bij het eerste herenteam en vervulde later rollen van trainer, coach, technisch manager, bestuurslid en adviseur.

 

 

 

 

 

 

 

De club groeide na de oprichting al snel uit naar één van de grootste basketbalverengingen van Nederland. Maar Henk had meer ambities; op het hoogste niveau van Nederland spelen. Henk verruilde zijn plaats van speler in voor trainer/coach en in 1982 promoveerde het eerste team van BSW naar de eredivisie. Tot op de dag van vandaag wordt er in Weert basketbal gespeeld op het hoogste niveau.

 

 

 

 

 

 

 

Henk ontwikkelde zich tot een topcoach en als één van de eerste in Nederland wist Henk goede contacten op te bouwen in het buitenland en topspelers naar Weert te halen. Voor Henk stonden persoonlijkheid en integriteit op nummer 1. Spelers die in Weert kwamen spelen (zowel Nederlanders als buitenlanders) diende rekening te houden met de Weerter gemeenschap. Het is dan ook niet vreemd dat zeker 20 spelers die van elders zijn komen spelen nog altijd gesetteld zijn in Weert.

Naast dit alles hield Henk zich ook bezig met het opleiden van de Weerter jeugd. Veel jonge Weertenaren hebben onder de bezielende leiding van Henk kennes gemaakt met de mooie sport Basketbal en zijn kunnen uitgroeien tot topspelers.

In 1990 trok Henk zich terug als trainer/coach en nam de rol bestuurslid technische zaken op zich. Deze rol vervulde hij met dezelfde passie en instelling; oog voor kwaliteit, mens en gemeenschap.
In 1994 werd het hoogste doel bereikt; het behalen van het landskampioenschap! Weert stond definitief op de kaart.
Vanwege het kleine economische verzorgingsgebied van Weert moest BSW vaak opboksen tegen de meer kapitaalkrachtige clubs. Door de bevlogenheid, creativiteit en zuinigheid van Henk was Weert in staat weerstand te bieden en ook na de economische crisis in 2008 heeft Henk zijn rug recht gehouden en ervoor gezorgd dat BSW op het hoogste niveau kon blijven meedraaien.

 

 

 

 

 

 

 

Tot op de dag van vandaag is Henk zeer betrokken bij het basketbal in Weert. Twee jaar geleden is BSW  onder de vlag ‘Basketbal Academie Limburg’ (BAL) verder gegaan. Bij BAL fungeert Henk als adviseur van de technische staf en Henk is nog vrijwel dagelijks te vinden bij de trainingen van Heren 1.

Niet alleen heeft Henk een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van in het basketbal in Weert. Ook op landelijk niveau werd naast zijn technische kennis vooral ook zijn methode (talent, mens en gemeenschapszin) tot norm verheven. Hij is daarnaast een van de oprichters en drijvende krachten geweest achter de overkoepelende organisatie van de Nederlandse eredivisie teams. Jarenlang heeft hij de beleidslijnen uitgestippeld en mede het gezicht bepaald van de eredivisie.

Henk Konings verdiende een koninklijke onderscheiding! Vanavond kreeg de bescheiden grootheid in de basketbalwereld een waardige bekroning!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search